Harry's fietsvakanties

Cuba dag 6 t/m 10


 

Home

Fietsvakanties

 

Cuba 2008

Cuba 2008
dag 1 t/m 5

Cuba 2008
dag 11 t/m 15

Cuba 2008
dag 13 t/m 21

 

Fietslinks

Gastenboek

Contact

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op
15-dec-18

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Terug naar boven

 

 

Klik hier voor een vergroting van de foto's

Klik hier voor vergrote en nog meer Cuba foto's


Dag 6
22 januari

Varadero rondrit 47 km

Weer: bewolkt 22c

We ontbijten in de cafetaria bij het hotel.

Als we de receptioniste vragen naar een arts, verwijst ze ons naar een internationale kliniek maar waarschuwt ons wel naar de prijs te vragen.

De arts spreekt redelijk Engels en neemt alle tijd. Het blijkt een allergie te zijn veroorzaakt door de luchtverontreiniging. De prachtige maar zwaar rokende auto's eisen dus toch hun tol. Volgens hem hebben veel Cubanen er last van en zal het morgen, als het weer opklaart, over zijn en adviseert ons vandaag niet te fietsen. Bij de apotheek blijkt wel dat hij gelijk heeft, er wordt namelijk veel naar keel tabletten gevraagd. Het tarief is volgens Nederlandse maatstaven normaal.

Het advies vandaag niet te fietsen negeren we, want tijden een fietsvakantie een dag niet fietsen is een dag niet geleefd. We fietsen het schiereiland tot het einde toe af en ontdekken meteen waarom dit het toeristische hart van Cuba is. De ressorts verrijzen overal. Later horen we op de TV dat ruim 90% van de vakantiegangers het ressort niet verlaat. Onbegrijpelijk.

Het kapitaal viert hier hoogtij of is het misschien kapitalisten een poot uit trekken, getuige het feit dat wij voor 4 drankjes Cuc 13,50 moeten betalen en even later voor paar boodschapjes in een Pan American Cuc 12,=. Voor Cuba een kapitaal. Je kunt beter je spullen bij kraampjes en restaurants kopen. Het lijkt erop dat het natuurpark dat zich aan het eind van het schiereiland zou moeten bevinden is opgeofferd aan de nieuwbouw van ressorts.

Het lijkt erop dat Connexion hier ook een vervoersvergunning heeft getuige de bussen die we zien rijden en volgens het opschrift naar Amersfoort of Almere gaan.

Het resterende deel van de middag brengen we op het balkon door.

's Avonds eten we in het restaurant van de hotelschool, De leerlingen worden hier opgeleid voor de hotels en ressorts in Varadero.

 

 

 

 

 

 

Dag 7
23 januari

Varadero Playa Jibacoa 80 km

Weer: zon 28c

 

Na een stevig ontbijt in de cafetaria vertrekken we voor onze aangepaste tocht. Het weer is weer goed. Het ziet er nu allemaal veel anders uit dan op de heenweg. Het eerste deel van de route gaat over de autopista met uitzondering van een klein uitstapje door Boca de Camarioca.
Na 18 km verlaten we autopista en vervolgen onze tocht over een klein kustweggetje dat pal langs zee loopt. We zien hier veel gieren en een klein soort meeuw.
In Matanzas nemen we een kleine pauze. Tijdens deze pauze vertelt een Cubaan ons met gebaren zijn (sterke?) verhalen als harpoenvisser, van een slagaderlijke bloeding tot een beet in het been. Wederom jammer dat wij geen Spaans spreken. Hierna begint er een behoorlijke klim.
Bij het uitkijkpunt Mirador nemen we lunchpauze. Een Frans en Duits stel op fietsvakantie hebben hetzelfde restaurantje uitgekozen voor hun pauze. De route is bij goed weer toch een stuk mooier.
We vinden weer een cabana in Los Cocos Playa de Jibacoa. Het kopen van drinken is een probleem, de kiosk verwijst ons naar het restaurant, het restaurant verkoopt niet voor 19.00 uur en verwijst ons naar Tropical, een Campismo die 2 km verderop ligt. Dus maken we maar een lekkere kop koffie. Later op de middag brengen we lezend op het strand door. Komen de krukjes die we hebben meegenomen ook nog van pas.
We eten s'avonds weer in het restaurant en moeten kiezen van de geïmproviseerde menukaart geschreven op een servet. Het is weer verrassing wat we krijgen. Vorige keer stopte de harde muziek bij het zwembad om 18.00 uur en nu gaat deze door tot 1.00 uur. Maar wij slapen er gelukkig wel om.

 

 

 

 

 

 

Dag 8 Donderdag 24 januari

Playa Jibacoa Santa Maria del Mar 43 km

Weer: zonnig 25c

 

We proberen wat uit te slapen omdat we voor vandaag een korte dag hebben gepland.
Na het ontbijt in het restaurant beginnen we aan onze tocht.
We genieten nu een stuk meer dan op de heenweg, het vreemde is er een beetje af.
In Bociega proberen we een Casa te boeken. Deze is vol en de eigenaresse probeert ons nog wel bij anderen te bemiddelen, hetgeen niet lukt.
Terug naar Gunabo, waar voldoende Casa's moeten zijn trekt ons niet. In Santa Maria de La Mar boeken we een A.I. kamer in Hotel Tropical, kosten Cuc 103,= en geen Cuc 70,= zoals volgens het boekje van Vlieg en Fiets. Wij hebben ook het routeboekje van V&F bij ons. Onze fietsen stallen we op de gang. Wij zijn vroeg en kunnen dus als een goede Nederlander betaamt optimaal profiteren en beginnen met een uitgebreide lunch.
De middag brengen we zonnend en lezend op het strand door en ik ga zowaar in zee. Het is bijzonder gezellig op het strand met bandjes die Cubaanse muziek spelen met meezingende en dansende Cubanen. Na een drankje en wat lezen in de lobby gaan we eten. Het eten is goed.
Na het eten maken we ons op voor de Cubaanse avond. Helaas zijn wij nagenoeg de enigen die hiervoor interesse hebben en stelt het niets voor.

 

 

 

 

 

 

Dag 9 Vrijdag 25 januari

Santa Maria del Mar Playa Baracoa 49 km

Weer: zonnig 25c

 

Bij het vertrek richting Havana worden onze fietsen uitgebreid bekeken door een gast en de taxichauffeurs die voor het hotel staan. We hebben een lekker windje in de rug. We pakken de cyclobus weer door de tunnel en bij het uitstappen worden onze fietsen opnieuw bewonderd en wordt gevraagd wat deze fietsen in Nederland kosten. We willen ze niet laten schrikken en maken er maar €400,= van wat de vraag oproept of dit per stuk is of per twee.

We besluiten in het hotel in Havana vast de resterende € om te wisselen. En daar komen we weer de fietsers van het vliegveld tegen en nu in gezelschap van hun vrienden die gisteren zijn aangekomen. Zij gaan morgen met de bus naar Vinales om vandaar uit verder te fietsen.

In Havana is het vrij rustig en via de Malecon en vervolgens een straat met prachtige koningspalmen gaan we op pad. We fietsen door tot Playa Baracoa. Onderweg worden we door mannen in een jeep aangesproken en die vragen ons of we op zoek zijn naar een Casa. We antwoorden nee en zeggen dat we al gereserveerd hebben. Helaas blijkt Casa Julia vol te zitten maar zij gaat ons proberen bij een andere Casa te bemiddelen. We worden even later opgehaald door de eigenaresse, Madeleine. Op de binnenplaats staat een breed lachende Jose, Henriëtte ziet het meteen, het is de man uit de Jeep die ons aansprak in het dorp.

We maken een uitgebreide wandeling door het dorp en drinken wat. Veel huizen zijn van hout en op straat wordt natuurlijk op zeer fanatieke wijze domino gespeeld. Onderweg wijst een Cubaan mij er op dat de slager mijn broer wel zou kunnen zijn. Inderdaad.

We eten die avond in de Casa, het is vandaag kipdag. Bij het eten wordt iets ondefinieerbaars geserveerd hetgeen volgens de oom des huizes, tevens mannetje van alles en poortwachter, yucca is.

Na het eten komen de andere gasten bij ons aan tafel zitten. Het zijn Arne een Noor die hier samen met zijn vrouw en nog een andere Noor is ,Jan en verder is er Alexis. Jan is de iniatiefnemer van een Noors fietsproject voor Cuba en Arne helpt hierbij. In Cuba is Alexis, een Cubaan die naast Spaans ook Engels en Noors spreekt, de coördinator van dit project en het huis van Jose en Madeleine is het centrale punt voor dit project. Zij zijn alleen teleurgesteld dat voor het eerst sinds 9 jaar bij het inklaren in Cuba een aantal fietsen zoek is geraakt. Hoe verklaren ze dit aan de schenkers van de fietsen? Verder organiseren zij ook wielerwedstrijden voor de Cubaanse jeugd, a.s. zondag is er een wedstrijd in Playa Baracoa. Het zijn geanimeerde gesprekken. Alexis stelt ons veel vragen over Vincent van Gogh. Hij weet er echter meer van dan wij. Thuis toch maar eens naar het Van Goghmuseum gaan.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dag 10
Zaterdag 26 januari

Playa Baracoa Les Terrazas 54 km

Weer: zonnig 25-28c

 

De tocht gaat in eerste instantie over grote wegen. Bij Mariel is het bijzonder druk, stinkt het stuift het bij de grote betonfabriek en veel vrachtverkeer. Even hard houden en dan wordt het vast weer mooi. Na Mariel volgt er een stevige klim naar de autopista.
Voor de autopista kopen we bij een fruitstalletje wat fruit en een fruitdrankje.
We volgen de autopista enkele km's, de autopista waarlangs men koeien uitlaat, tegen het verkeer in fietst. In Nederland zou er een verkeersoproep plaatsvinden.

De persoonsverheerlijking is groot met Che Guevara op de eerste plaats gevolgd door Marti en Fidel. Na de autopista volgt er een prachtige binnenweg met slecht wegdek langs bananen en suikerrietplantages. Regelmatig worden we onderweg begroet, ola, en toegezwaaid door de plaatselijke bevolking.

We arriveren al vroeg bij Casa Junita, enkele km's voor het nationale park Les Terrazas.
Wij overhandigen Junita enkele foto's die wij van Sylvia en Hans hebben meegekregen. Zij hebben hier ook overnacht.
Na een wandeling door het dorp, waarbij wij tevergeefs proberen om net als gisteren een brood te kopen genieten we vanaf het balkon van alles wat er voorbij komt aan mensen en voertuigen, het vervangen van aandrijfassen van een voor ons antieke vrachtauto etc.

Het avondeten krijgen we op de kamer geserveerd.

 

 


 

 

 

 

naar dag 11 t/m 15

 

 

Meer info over Fietsen op Cuba vindt u op onze nieuwe site:

Fietsvakantielinks.nl
met allerlei praktische Cuba fietslinks