Harry's fietsvakanties

Cuba dag 1 t/m 5


 

 

Home

Fietsvakanties

 

Cuba 2008

 

 

Cuba 2008
dag 6 t/m 10

 

Cuba 2008
dag 10 t/m 12

 

Cuba 2008
dag 13 t/m 21

 

 

Fietslinks

Gastenboek

 

 

Contact

 

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op
15-dec-18

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Terug naar boven

 

Klik hier voor een vergroting van de foto's

Klik hier voor vergrote en nog meer Cuba foto's

 

Cuba 2008

17 januari tot 4 februari

 

Hoe zijn we er toe gekomen om op Cuba te fietsen?

In eerste instantie willen wij in oktober 2007 weer met onze caravan op vakantie gaan. Deze was in heel 2007 nog niet gebruikt dus moet het toch maar een keer gebeuren. Maar Henriëtte kan geen vakantie opnemen en zij komt met het voorstel om begin 2008 op Cuba te gaan fietsen.

Voor fietsvakantie ben ik altijd in maar stel daarbij wel de voorwaarde dat wij de caravan verkopen, die gebruiken we toch bijna niet meer. We brengen een bezoekje aan Marco Kleijn van Global Cyclist en boeken voor Cuba. Marco regelt voor ons de transfers voor de eerste twee nachten en de laatste nacht en natuurlijk het routeboekje.

Het plan is van Havana te fietsen naar Varadero. Vandaar uit de bus te nemen naar Santa Clara. Vervolgens een tocht te maken over midden Cuba. Daarna de bus van Australia naar Havana te nemen en daarna op west Cuba tot Vinales te fietsen en de bus weer terug te nemen naar Havana. Marco heeft de bustickets voor ons geregeld.

 

Dag 0 en 1

16 en 17 januari 2008

Goor –Schiphol – Havana

 

We vertrekken 's avonds naar Zwanenburg om te overnachten in Hotel Zwanenburg om zodoende de volgende ochtend zonder problemen op tijd op Schiphol te zijn.

Een goed idee, ontspannen worden we de volgende ochtend door de shuttle van het hotel naar Schiphol gebracht. We zien Joris Linsen, van Hello Goodbye, met zijn team in de buurt van onze incheckbalie staan. Het zal je toch maar gebeuren dat je er wordt uitgepikt. Voor 9 uur hebben we al ingecheckt en kunnen we rustig ons toeristenvisum voor Cuba halen. Tegen 12.15 uur vliegen we met Martin Air naar Havana.

We hebben een geweldige plek bij de nooduitgang. De dubbelganger van de commandante, Fidel Castro, alleen dan in een 15 jaar jongere uitvoering, zit voor ons en bijna iedereen wil met hem op de foto. Mede daardoor is er veel contact en het is een gezellige vlucht en vliegen de 10 uur letterlijk en figuurlijk om.

Zonder problemen gaan we door de immigratiedienst en bagagecontrole, alleen nu de fietsen nog. We wachten samen met een Nederlands stel op onze fietsen. Zij zouden met vrienden op Cuba gaan fietsen, maar de vrouw van het andere stel is ziek geworden en komen een week later na. We vragen regelmatig waar onze fietsen blijven, ieder keer krijgen we te horen 5 minuten. Eindelijk na 2,5 uur komen ze met een man of 6 onze fietsen met vrachtauto brengen. De tweede bagagecontrole is weg. Dus zonder enkel probleem neem ik mijn GPS mee.

Een medewerker van het agentschap van Global Cyclist staat ons netjes op te wachten en we worden naar Hotel Deauville gebracht waar even later ook het andere stel dat wij op het vliegveld hebben ontmoet aankomt. De fietsen kunnen we netjes bewaakt stallen. We krijgen een kamer op de 11 e etage met een prachtig uitzicht over de zee en Malecon. We genieten op het balkon en later in bed van onze eerste contact met de Cubaanse muziek. Spontaan zitten de mensen aan zee gitaar te spelen en te zingen.

 

 

Dag 2
18 januari

Havana

We hebben goed maar wel wat onrustig geslapen. Het ontbijt is uitgebreid en prima. Na het ontbijt beginnen we aan een wandeling door oud Havana, een belevenis op zich. Langs de Malecon met zijn prachtig voorbij komende oude auto's, het Castilo, Plaza de Marzo, de Cathedraal, het Capitool, de markt en heb ik mijn eerste sigaren sinds jaren gekocht. Muziek op straat, de Unidads waar de plaatselijke bevolking zijn inkopen doet, voor zover daar wat te koop is.

We komen door wijken die mij doen denken aan Kathmandu, alleen net iets minder erg. We gaan meteen op verkenning uit waar morgen op de cyclobus moeten stappen. Onderweg zien we nog 3 stewardessen van onze vlucht lopen, in het vliegtuig denk je wat een baan en hier denk je toch wel een mooie baan.

Na de wandeling rusten we heerlijk uit op ons balkon.

Nadat ik de fietsen gereed heb gemaakt gaan we op zoek naar het agentschap Aventura. Onze transfers voor de terugweg staan op de verkeerde tijd. Het kost ons behoorlijk zoeken en we staan in de Monseratte waar het pand zich zou moeten bevinden maar kunnen het niet vinden. We besluiten te bellen. Blijkt dat Avenue Belgica en Monseratte dezelfde straat zijn en we staan bijna voor het pand te bellen.

s' Avonds gaan we op zoek naar een eetgelegenheid. Eten in Hotel blijkt niet mogeljk te zijn. We hebben in Loneley Planet een paladar vlak achter ons hotel zien staan. Helaas kunnen we hier niet eten. Of deze niet meer bestaat of vol is weten we niet, hier nekt ons voor de eerste keer het gebrek aan kennis van de Spaanse taal. We zoeken verder en worden door een ober van een restaurant naar Paladar gebracht van Mama. Dit kan dus zomaar in Cuba. De prijs hier is echter zo hoog dat we er van afzien. We komen uiteindelijk terecht in een Italiaans restaurant en eten er goed voor Cuc 24,= incl fles wijn, dus nog geen € 20,=. Voor ons goedkoop maar voor de gemiddelde Cubaan meer dan een maandloon.

We wandelen door donker Havana terug naar ons Hotel. Wel uitkijken waar je loopt maar geen onveilig gevoel en terug op de hotelkamer pakken de tassen in voor het eerste deel van onze fietstocht.

 

 

Dag 3
Zaterdag 19 januari

Havana- Playa Jibacoa 62 km

Weer: warm 25c harde tegenwind.

 

Tegen 6.30 uur staan we op en na het ontbijt fietsen we richting het Capitool om daar in de Chinese buurt op de cyclobus te stappen die ons door de tunnel naar Oost Havana moet brengen.

In het routeboekje staan twee mogelijkheden beschreven en wij nemen de minder drukke maar langzamere route. Het begin van de tocht voert ons door het Olympisch dorp en vervolgens door Cojimar en langs cafés waar volgens de overlevering Hemingway heel wat tijd heeft doorgebracht. We zijn maar wat blij met onze GPS zodat we ondanks de vele zijweggetjes, van de omgeving kunnen genieten, zonder dat we de route kwijt raken. Je moet echter niet vergeten op te letten voor het slechte wegdek. Bij een wachtpost worden we tegengehouden en moeten onze route even aanpassen. We pikken de route even later mede dankzij de GPS snel weer op. We passeren een aantal leuke strandjes aan Playa del Este. De lunch gebruiken we bij een klein restaurantje. Na het strandgebied volgt er een oliegebied met jaknikkers en olieraffinaderijen. Het is te ruiken. Het weer is warm en wij moeten daar aan wennen en nemen regelmatig een pauze, soms onder genot van de Cubaanse live muziek.

Bij Playa de Jibacoa vinden wij op Campismo Los Cocos een mooie Cabana. Ze hebben er 5 voor toeristen en de rest is voor de Cubanen. Hier ondervinden we echter de meeste problemen met het verkrijgen van drinken, eerst geen cola wel bier en later op aandringen kunnen we wel ongekoelde cola kopen. 's Avonds eten we in het restaurant met aan de éne kant de Cubanen en aan de andere kant de weinig toeristen. Socialisme met tweedeling. Hoe lang kan Fidel dit nog aan zijn mensen verkopen. We eten zeer uitgebreid en moeten incl. drinken Cuc 14,= betalen incl. 1 flesje water van 50 cl. We hebben geprobeerd er 5 voor de volgende dag te kopen maar dat is niet mogelijk. Dus wordt het water koken. We hebben een op 110 volt omschakelbare min waterkoker meegenomen en dat komt dus goed uit. Henriëtte heeft last van haar keel en begint met de antibiotica kuur die we hebben meegenomen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dag 4
Zondag 20 januari

Playa Jibacoa – Matanzas 41 km

Weer: bewolkt af en toe wat lichte regen 20c

 

's Nachts regent het hard en als we wakker worden regent het nog licht. We gaan tegen 8.15 uur naar het restaurant, dat vanaf 8.00 uur open zou moeten zijn, voor het ontbijt. Het personeel komt langzamerhand binnen en tegen 8.45 uur kunnen we ontbijten. Het is voor ons wennen aan het onthaasten. De Cubanen kunnen weer gebruik maken van het buffet en wij worden weer bediend.

Het is onze bedoeling vandaag door te fietsen naar Varadero. Bij het vertrek is het droog en de wind is ons niet ongunstig gezind. De tocht begint met een klim en slecht wegdek en brengt ons na een aantal Campismo's die alleen voor Cubanen zijn op de Via Blanca. We willen de alternatieve route, die volgen de plaatselijke bevolking beter is, volgen, maar missen de afslag en fietsen maar verder over de Via Blanca. Er is weinig verkeer, af en toe een auto, fiets, paard en wagen en het uitzicht is prachtig. De hoogte verschillen zijn goed te doen. We moeten maar afwachten wat het alternatief ons gebracht zou hebben.

Bij het langste en hoogste viaduct van Cuba, een toeristische pleisterplaats, houden we een korte pauze. Als we vertrekken komt er een Nederlands stel aan dat er nu 2 van de 4 weken van hun fietstocht er heeft opzitten en ongeveer dezelfde route dan wij willen volgen fietsen, dan echter zonder busverplaatsingen. Zij zijn nu op weg naar het westen. We vervolgen onze tocht verder richting Matanzas. Onderweg houden 2 knaapjes van een jaar of 10 ons een aantal kilometers gezelschap.

Als we voor de Casa die in het routeboekje staat beschreven onze GPS opnieuw instellen probeert een medewerkster, Inez, ons over te halen daar te overnachten. Maar wij besluiten door te fietsen naar Varadero. Na een eindje te hebben gefietst begint het te regenen en besluiten we terug naar Casa Margarita y Roberto te gaan. Morgen is het vast weer mooi weer en kunnen we vroeg in de ochtend in Varadero zijn.

De Casa is een prachtig koloniaal pand met een leuke binnenplaats waar de kamers aan grenzen en we worden ontvangen met koffie. Naast ons is er ook een Spanjaard te gast die er al een aantal jaren zijn vakanties doorbrengt. Hij is ons behulpzaam bij het vertalen want verder wordt er geen Engels gesproken. Toch wel een groot nadeel dat wij geen Spaans spreken.

Inez probeert steeds contact te maken met Henriëtte. Zou zij in de gaten hebben dat Henriëtte het moeilijk heeft?

Later op de middag maken we een wandeling door Matanzas, een troosteloze plaats met veel vuilnis op straat. We eten een hamburger in een plaatselijk restaurantje waar we eerst geen cola kunnen krijgen en na enig aandringen en navraag door de serveerster opeens wel weer. We betalen met de lokale pesos, wat blijkbaar niet de bedoeling is maar wel een stuk goedkoper. Na een verdere verkenning van Matanzas drinken we wat in een café met harde muziek en een irritante Cubaan die ons blijft lastigvallen. Blijkbaar wel bijna de enige in heel Matanzas die Engels spreekt. 's Avonds eten we in de Casa, soep, heerlijke vis, gebakken banaan en een fles heerlijke witte wijn.

Henriëtte heeft moeite met wennen, de taal, de omgeving, sfeer en rotzooi op straat, en tweedeling. Matanzas is hier niet bevorderlijk voor.

 

 

Dag 5
Maandag 21 januari

Matanzas – Varadero 39 km

Weer: Stortregen en storm, 20c

 

We krijgen een uitgebreid ontbijt met gebakken ei, brood, veel fruit en koffie. Daar kunnen we voorlopig mee vooruit. Nadat we een km of 3 hebben gefietst begint het hard te regenen en te stormen en schuilen we een uur of 2 in een bushalte hokje.
Als de regen iets minder wordt trekken we ons regenpak aan en gaan met storm tegen en striemende regen in het gezicht richting Varadero.
Goed uitkijken voor verborgen gaten in de ondergelopen straten en plassen. We komen vaak niet boven de 10 km per uur uit.
We blijven in verband met de storm en hoge golven de autopista volgen, alhoewel dit een van de weinige stukken in Cuba is die verboden is voor fietsers.
Vlak voor Varadero wordt het wat droger. We vinden een kamer in de hotelschool Turquino. We krijgen de beschikking over twee ruime kamers.

Henriëtte heeft nog steeds last van haar keel en ziet op tegen het strakke schema en de lange etappes die we voor de komende dagen op het programma hebben staan, zeker gezien de ervaring met het weer vandaag. Nadeel is dat je wel door moet omdat je anders geen mogelijkheid tot overnachting hebt.

We besluiten onze plannen aan te passen, de bus van morgen laten we schieten, eerst naar een arts en dan de route aanpassen. We zullen overmorgen naar Havana terug fietsen en vandaar uit het westelijke deel van de tocht te fietsen met wat extra uitstapjes, dus zonder busverplaatsingen.

's Avonds eten we heerlijk, en dat voor Cuc 20,- voor, hoofdgerecht en drankjes, in een restaurantje in Varadero.

 

 

 

 

naar dag 6 t/m 10

 

Meer info over Fietsen op Cuba vindt u op onze nieuwe site:

Fietsvakantielinks.nl
met allerlei praktische Cuba fietslinks