Harry's fietsvakanties

Cuba dag 11 t/m 12


 

Home

Fietsvakanties

 

Cuba 2008

 

Cuba 2008
dag 1 t/m 5

Cuba 2008
dag 6 t/m 10

Cuba 2008
dag 13 t/m 21

 

 

Fietslinks

Gastenboek

Contact

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op
15-dec-18

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Terug naar boven

 

 

 

 

 

Klik hier voor een vergroting van de foto's

Klik hier voor vergrote en nog meer Cuba foto's

 

 

 

 

Dag 11
Zondag 27 januari

Les Terrazas San Diego de Los Bãnos 84 km

Weer: eerst warm en zonnig 28c later wat regen.

 

Na het ontbijt vertrekken we tegen 9.00 uur.

Na een km of 5 bereiken we het begin van het park. Omdat wij op doorreis zijn hoeven we geen entree te betalen. We maken een uitstapje naar een aantal meertjes. Later komen we er achter dat de afslag naar hotel Moka waardoor we o.a. de oude koffieplantage hebben gemist. Het is nog heerlijk rustig in het park en de vogeltjes fluiten zo mooi. De tocht door het park gaat vergezeld van een aantal stevige klimmen, maar de zwaarste klim is net na het park.

Na de klimmen nemen we in Soroa een pauze. De wandeling naar de waterval slaan we over.

De tocht blijft prachtig tot de autopista.
Het deel over de autopista is vrij lang en had volgens ons wat korter gekund.
Daarna volgt er weer een mooi stuk tot San Diego des Los Bandos.

Een km of 4 voor San Diego krijgen we gezelschap van een Cubaanse medefietser, een z.g.n. jinetero. Ondanks dat we hem zeggen dat wij geen Casa zoeken en al gereserveerd hebben, al onze vertragingsacties ten spijt blijft hij bij ons, en volgt ons tot bij de Casa waar wij dankzij de GPS zonder dralen rechtstreeks naar toe fietsen.
Wij zeggen tegen de eigenaresse Rayda dat hij ons niet gebracht heeft en wij via het routeboekje en de GPS zelf naar haar toe zijn gekomen.
Ondertussen gaat de jinitero achterom om bij haar man Carlos Cuc 5,= provisie te vragen. Door onze opmerking kan hij daar naar fluiten.

Het is een geweldig leuke Casa opgesierd met schilderijen, een Mariabeeld en eigen vee in de tuin. Als we Rayda vragen of we wat te drinken kunnen kopen antwoordt ze met ja en even later zien we haar met een tasje op pad gaan naar later blijkt om wat te kopen.

Het dorpje zelf stelt niet zoveel voor maar heeft wel in onze ogen een prachtige apotheek.

Later voeren we met Rayda, die goed Engels spreekt goede gesprekken over het leven in Cuba, de betekenis van Volveran met de 5 namen die we overal tegenkomen, de herdenking van Marti die morgen overal plaatsvindt, de praktijken van de jinetero's etc.
Het blijkt dat ze een eigen project heeft en veel voor arme mede Cubanen doet en plaatselijke kunstschilders ondersteunt. Haar man die tandarts is verdient Cuc 22,= per maand. Kun je nagaan dat elke extra Cuc mee is genomen en waarom ze snel wat te drinken voor ons haalde.
Het eten is heerlijk, soep, kreeft, salade, gebakken banaan, rijst en een zoet toetje toe en dat alles voor Cuc 7,= p.p.

Na het eten moeten we het geslachte varkentje bewonderen dat vrienden hebben gebracht t.g.v. een verjaardagsfeest dat zij morgen bij Rayda en Carlos willen vieren.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dag 12 Maandag 28 januari

San Diego de Los Bãnos-Vinales 84 km

Weer: zonnig 28c

 

Na een zeer uitgebreid ontbijt, waarbij ze voor ons een extra brood inpakt voor onderweg omdat er niet wat te koop is, rekenen we af.
Uit dankbaarheid voor een kleine bijdrage aan haar project moeten wij een schilderij uitkiezen. We zoeken een typisch Cubaans schilderijtje uit.
Carlos haalt het van de lijst en rolt het voor ons op. Zo gaat het onder de snelbinder. We nemen afscheid van een geweldig stel Cubanen en houden er een goed gevoel aan over.

We besluiten Pinar del Rio waar wij geen bijzondere verhalen over hebben gehoord letterlijk en figuurlijk links te laten liggen.
Het eerste deel van de tocht over de Carretera Central gaat langzaam naar beneden.
We passeren regelmatig leuke dorpjes, boerderijtjes en het landschap wordt gedomineerd door de koningspalm en citrusplantages.
Het aantal tabaksplantages neemt toe. Overal zij er parades en herdenkingsplechtigheden op school t.g.v. Marti.

Na 43 km nemen we de afslag naar Vinales. De weg begint nu te klimmen, de klim is pittig maar goed te doen. Halverwege de klim nemen we een uitgebreide pauze om het brood dat wij van Rayda hebben meegekregen te verorberen.

Vinales is een mooi toeristisch plaatsje met veel Casa's. De eerste Casa waar wij vragen zit vol maar wij worden mee de buurt in genomen op zoek naar een ander Casa. Die vinden wij bij de buren, Villa Maikel.

Later op de middag brengen we een bezoekje aan het centrum en genieten op een terrasje van geweldige livemuziek. Tijdens een wandeling krijgen we spontaan door twee mannen, waarvan wij de schietkunst staan te bewonderen, een sinasappel aangeboden.

We komen ook weer onze collega fietsers die we in Havana hebben ontmoet tegen, blijkt dat zij in de Casa's naast ons zitten.

We hebben met elkaar afgesproken om niet in restaurants te gaan eten maar bij de Casa's. Voor deze mensen is elke Cuc meegenomen en het eten is iedere keer weer geweldig, kan niet beter. We krijgen weer een heerlijke vismaaltijd geserveerd met het lekkerste verse fruit tot op heden.

De avond brengen we op een drietal terrasjes door luisterend naar livemuziek en genietend van het salsadansen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Naar Cuba 2008 dag 13 t/m 21

 

 

Meer info over Fietsen op Cuba vindt u op onze nieuwe site:

Fietsvakantielinks.nl
met allerlei praktische Cuba fietslinks