Harry's fietsvakanties

Hanzefietsroute dag 5 t/m 9


 

Home

Fietsvakanties

Fietslinks

 

 

Hanzefietsroute

Gefietste Route

dag 1 t/m 4

dag 10 t/m 14

 

 

Gastenboek

Contact

 

 

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op
17-jun-09

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Terug naar boven

 

Dag 5, woensdag 9 juli 2003

Born – Gingst (Rugen) 110 km

Weer goed 24c.

 Via een mooi bosrijk gebied vervolg ik over boswegen mijn route via Zingst en Barth naar Stralsund. In Stralsund aangekomen knapt mijn Low Rider af. Een Duiser verwijst mij in eerste instantie naar een garage in de buurt om de drager te laten lassen. Later biedt hij mij aan met hem mee te rijden. Op het moment dat hij hoort dat het om een aluminium drager gaat, draait hij subbiet om, omdat dat daar volgens hem niet gaat. Na een aantal telefoontjes kunnen we, nadat eerst een aluminium lasser van een ander bedrijf is opgeroepen, terecht bij een metaalverwerkingsbedrijf aan de andere kant van Stralsund. Tijdens de autotocht krijg ik uitleg over en een aantal bezienswaardigheden van Stralsund te zien. Nadat ik de kosten van een plak chocola en een kratje bier heb voldaan kan ik de drager weer monteren. Na een kop koffie bij de familie , die overigens nog maar 3 jaar in Stralsund blijken te wonen en daarvoor in de buurt van Winterswijk hebben gewoond, vervolg ik, onder de belofte dat ik thuis niet zal zeggen dat ik ben geholpen door een Duitser maar door Mecklenburg Vorpomer, mijn tocht richting de veerboot naar Rugen. Omdat deze echter net is vetrokken neem ik de drukke brug naar Rugen. Op Rugen aangekomen kom ik in tweestrijd, of nu te “vroeg”een plekje op een camping zoeken of (te ver) door fietsen naar de volgende camping. Ik kies voor het laatste en ga op weg via verschrikkelijke “fietswegen”. Gelukkig zie ik halverwege de route naar de volgende camping een onopvallend bordje naar een boerencamping niet over het hoofd.
Ik overnacht hierop het sportveld bij de camping in het gezelschap van veel muggen en een Duits fietsersgezin, bestaande uit man, vrouw en 2 kinderen van ongeveer 6 en 4 jaar. Het ene kind op een eigen fietsje met Ortlieb tassen en het andere kind met een aanhangfiets.

 

Dag 6, donderdag 10 juli 2003

Gingst-Loissin 143 km

Weer goed 24c

 Ik vervolg mijn tocht over het mooie eiland Rugen. Om de volgende redenen besluit ik om mijn voorgenomen route over het eiland van 175 km in te korten tot 130 km, en het noordelijke deel incl. de Konigsstuh en krijtrotsen over te slaan
•  wat van de verloren tijd in te halen
•  de tocht is niet standaard in de Hanze fietsroute opgenomen
•  wij, Henriëtte en ik, zijn al jaren van plan een keer naar Rugen op vakantie te gaan
•  en in mijn eerste indrukken wordt bevestigd dat wij dit plan niet alleen t.a.v. Rugen maar t.a.v geheel Noord Duitsland ten uitvoer moeten brengen.

De wegen variëren van zeer slecht tot prachtige fietspaden. Van wat ik van Rugen heb gezien vind ik het oostelijke deel mooier dan het westelijke. Via de veerpont verlaat ik in gezelschap van een vader die met zijn twee zoontjes een jeugdherberg fietstocht maakt Rugen. Op het vaste land word ik weer direct geconfronteerd met het feit dat de dorpjes worden verbonden door wegen van betonplaten of kasseien, alhoewel, waren het maar kasseien het zijn gewoon veldkeien, het liefst met de platte kant naar beneden gelegd en de punt naar boven. Nadat ik via Hanzestad Greifswald in Loissin ben aangekomen overnacht ik op een grote camping en slaap in onder de tonen van gezellige live muziek.

 Dag 7, vrijdag 11 juli 2003

Loissin- Rothemuhle 161 km

Weer goed 28c

Vanuit Loissin zet ik via Hanzestad Wolgast mijn tocht voort en kom op Insel Usedom. Langs de prachtige kust, zo'n 30 km fietspad, kom ik uit in Ahlbeck en daar wijk ik kort van de route af om toch even door te fietsen naar de Poolse grens. Na Ahlbeck word ik geconfronteerd met pittige korte klimmetjes, tot 20%, die bij een fietsende Duitsers de kreet uitlokt “und das met diesem gepack”. Bij Zecherin verlaat ik de Insel Usedom naar de camping in Rothemuhle. Nadat ik , de bordjes volgende,via een onherkenbaar fietsweggetje aankom bij de camping blijkt deze volgens informatie die ik krijg van zwemmers bij de Rothemuler See, te zijn opgeheven. Nadat ik op mijn vraag of dit geen jongeren hangplek is, van hen het antwoord krijg dat zij verwachten dat dit deze avond niet het geval zal zijn, besluit ik nadat de schemer is ingevallen, te gaan wild kamperen. Achteraf, als ik midden in de nacht wakker word omdat het boothuis naast mijn tent wordt afgebroken en zaklampen mijn tent in het volle licht zetten blijkt dit geen gelukkige keus te zijn. Uiteindelijk val ik toch nog in slaap.


 

Dag 8, zaterdag 12 juli 2003

Rothemuhle-Tiefensee 161 km

Weer half bewolkt 24c

 Goed en wel op weg gaat in het plaatsje Strasburg mijn Low Rider weer op de oude plek kapot. Dipje. Nadat ik heb geprobeerd bij een rijwielzaak een nieuwe te kopen of de oude te laten repareren repareer ik hem zelf met een slangklem. Volgende keer dus slangklemmen meenemen!! Tussen de Hanzesteden Prenzlau en Angermunde liggen prachtige natuurgebieden. Na Angermunde volgt de route een stukje de Oder Neise route, een fietspad langs de Oder( de grensrivier met Polen), en de verleiding is groot om deze route verder richting Franfurt a.d. Oder te volgen. Omdat ik niet weet wanneer dan de volgende camping komt en de lucht onweersdreiging uitstraalt besluit ik de eigenlijke route aan te houden richting Tiefensee. Ik overnacht daar op een grote camping.

   

Dag 9, zondag 13 juli

Tiefensee-Kolberg 154 km

Weer goed 28c

 

Omdat v.a. Buckow volgens het boekje de wegen slecht zijn besluit ik een stuk het alternatief via de B5 te nemen. Deze is zondagochtend gelukkig niet zo druk als voorspeld. In Franfurt a.d. Oder is het bijzonder druk en zijn er allerlei festiviteiten in verband met 750 jarig bestaan van de stad. Een groot deel van de bevolking loopt in antieke kleding. Na Franfurt a.d. Oder lijken de wegen wat beter te worden, en wordt er zelfs gewaarschuwd voor slecht wegdek. De omgeving blijft mooi. Nadat ik ook de andere kant van de Low Rider heb moeten repareren kom ik aan op een echte voormalige DDR camping in Kolberg.

  naar dag 10 t/m 14


Meer info over lange afstand fietsroutes vindt u op onze nieuwe site:

Fietsvakantielinks.nl
met allerlei praktische fietslinks